Koulu

 

PAJUPURON KOULU NYKYISIN

Kiinteistöosakeyhtiö Pajupuron koulu tekee yhteistyötä Pajupuron kylä- ja nuorisoseura ry:n kanssa koulukiinteistön ja koulun ympäristön hoitamisessa. Satoja, jopa tuhansia talkootunteja on käytetty rakennusten kunnostamiseen ja ympäristön hoitamiseen. Koulurakennuksen lisäksi tontilla ovat myös vuonna 1959 rakennetut varastorakennus sekä nk. alatalo, jossa sijaitsevat veistoluokka sekä kaksi vuokra-asuntoa.

Vuonna 2008 koulun taakse rakennettiin kansalaisopiston työnä kota, jossa on tilaa parillekymmenelle hengelle. Kodan viereen on tehty myös vanhasta hirrestä pärekattoinen liiteri. Kodalla saa jokainen poiketa vapaasti, ja liiterin puita on lupa käyttää makkaranpaistovalkean tekemiseen (ryhmille varaukset erikseen!). Muistathan kuitenkin siivota jälkesi lähtiessäsi! Koulun vieritse virtaava Pajupuro on luonnonkaunis kohde, jota on syytä hyödyntää jatkossa. 

Koulua käytetään nykyään kylän toimintaan, tapahtumien ja juhlien järjestämiseen sekä kansalaisopiston harrastuspiirien kokoontumispaikkana. Kiinteistöä vuokrataan myös yksityisiin tilaisuuksiin. Koulurakennusta on kunnostettu ja remontoitu talkoovoimin. Alkuvuodesta 2011 WC-tilat siirrettiin uuteen paikkaan pääsisäänkäynnin viereen. Elokuussa 2011 koululle valmistuivat uudet keittiötilat. Samalla rakennettiin invaluiska talon päätyyn sekä uusi näyttämö keskiluokkaan.

 

VARAUSKALENTERI 

Tästä näkee koska koulu on varattuna. Varataksesi vapaana olevan ajan, ota yhteyttä;  jyrki.m.hanninen(at)gmail.com.

ma
ti
ke
to
pe
la
su
m
t
k
t
p
l
s
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5

 

KOULUN HISTORIAA 

Pajupuron koulu aloitti toimintansa yksiopettajaisena vuonna 1899. Ensimmäisen vuotensa koulu toimi Kuikanlahden talossa. Rakennusmestari J. Wigren rakensi koulurakennuksen v. 1899-1900 Pajupuron talosta erotetulle tontille. Koulua kävi parhaimmillaan yli sata oppilasta, ja tilanpuutteen takia osa oppilaista sai opetusta viereisessä Pellonpään talossa. Vuonna 1937 koulua korjattiin Jalmari Kurosen suunnitelmien mukaisesti.

Vaikka koulurakennus on vanha, se on hyvässä kunnossa. Koulutoiminta päättyi Pajupuron koululla keväällä 2005. Nykyiset ja entiset pajupurolaiset perustivat kiinteistöosakeyhtiön kesäkuussa 2006 ostaakseen Pajupuron koulun. Saarijärven kaupunki päätti lopulta myydä koulukiinteistön ympäristöineen kiinteistöosakeyhtiölle syksyllä 2006, ja näin kyläläisillä säilyi edelleen tärkeä kokoontumispaikka kylällä.